Ubuntu Gusty Gibbon gaat driedimensionaal!

De eerste publieke bèta van ‘Gutsy Gibbon’ verscheen afgelopen vrijdag. Nieuwe functies, zoals een 3D-bureaublad en ondersteuning voor NTFS, zitten nu definitief ingebakken in deze volgende versie van Ubuntu. Het is nu gewoon een kwestie van jagen op de resterende bugs. De afgewerkte uitvoering van Ubuntu 7.10 wordt nog deze maand (18 oktober) verwacht.

De vorige versie van Ubuntu zag er al goed uit, Ubuntu ‘Gutsy Gibbon’ 7.10 zet nog meer in op grafische effectjes. Aan de grafische zijde wordt het fundament geleverd door Gnome 2.20, aangevuld met de knappe 3D-effecten van Compiz Fusion. Nieuw is dat Gutsy Gibbon de 3D-effecten automatisch inschakelt als de grafische kaart dat aankan. Belangrijk daarbij is dat de juiste drivers aanwezig zijn. Maar dat betekent vaak ‘gesloten’ drivers, iets waar de openbrongemeenschap huiverachtig tegenover staat. Op langere termijn is dit wellicht geen discussiepunt meer, daar onder meer AMD (ATI) heeft aangekondigd open stuurprogramma’s te leveren voor zijn grafische kaarten. Ubuntu lost in de tussentijd het probleem op door de gebruiker de keuze te geven tussen open of gesloten drivers.

 

Maar het draait niet enkel om visuele snufjes. Ubuntu 7.10 bevat een reeks verbeteringen die het gemakkelijker maken om een pc te configureren. Zo zou het instellen van de juiste resolutie niet langer een probleem mogen zijn en worden printers volgens de Ubuntu-ontwikkelaars automatisch erkend en geïnstalleerd.

 

 

Ook voor bedrijven

Hoewel Gutsy Gibbon geen langetermijnsondersteuning meekrijgt, bevat het besturingssysteem nuttige verbeteringen voor een zakelijke omgeving. Vele gebruikers die in een Windows-omgeving werken, zullen gelukkig zijn met de volledige ondersteuning voor NTFS. Vroeger kon u met Ubuntu enkel bestanden van NTFS-schijven inlezen, maar nu kunt u ook gegevens wegschrijven. Goed nieuws ook voor organisaties zoals scholen die met thin clients werken, is dat de ondersteuning voor dergelijke ‘slanke’ terminals verbeterd is. Het resultaat is dat thin client-machines sneller moeten reageren, claimen de Ubuntu-ontwikkelaars.

 

Ubuntu wordt groen

Het is Ubuntu-oprichter Mark Shuttleworth en kompanen niet ontgaan dat het stroomverbruik van computers een heet hangijzer is. Aangezien Ubuntu de nieuwste Linux-kernel met de dynticks-code bevat, wordt Gutsy Gibbon ook ‘groener’. Dynticks zorgt er namelijk voor dat een processor stroom verbruikt naargelang de belasting. Aangezien de meeste mensen vaak hun computer onderbenutten, levert zo’n dynamische aanpak doorgaans een lager stroomverbruik op. Omdat een zuinige processor bovendien minder (luidruchtige) koeling nodig heeft, wordt Ubuntu daarmee interessanter voor mediacenter-pc’s. En er is nog een voordeel, zeggen de ontwikkelaars: uw schoot krijgt minder snel last van een hete laptop.

 

Anyway allemaal erg goed nieuws, ik heb de 18de alvast in de agenda staan.. nu hopen dat deze datum Gutsy ook echt het levenslicht ziet!

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: