Herstarten van Ubuntu

Gelukkig is het bijna nooit nodig.. een restart van Ubuntu. Helemaal zeldzaam is het vastlopen van Ubuntu dat er niets anders opzit dan herstarten. Alleen sleutel je nog wel eens in configuratie bestanden en probeer je het nodige uit dan kan het toch wel eens voorkomen dat er niets anders op lijkt te zitten dan naar de ‘power’knop te reiken… Maar wacht daar mee want hier zijn een aantal effectievere oplossingen mocht Ubuntu een keer echt de weg kwijt zijn.

1. Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat een programma vast loopt. Gelukkig heeft het systeem er zelf in de meeste gevallen geen last van en kan je in principe gewoon door werken.. je moet alleen het vastgelopen venster weten af te sluiten. Dat doen we door boven in het panel een knop toe te voegen.

Klik met de rechtermuisknop op de bovenste balk (waar ook de klok e.d. op staat), kies voor “add to panel” en sleep nu het icoon “Force quit” naar een geschikte plek op de balk.

2. Wil Ubuntu na het afsluiten van het vastgelopen programma nog niet lekker werken ? Dan herstarten we een deel van het systeem. Dit is de minst ingrijpende herstart maar je verliest wel alles waar je mee bezig bent dus sla eerst alles waar je mee bezig bent op.

Alles opgeslagen ? druk dan tegelijkertijd op <ctrl> <alt> <backspace>
De windowmanager zal nu gaan herstarten en binnen een paar seconde kan je weer gewoon inloggen en verder werken.

3. Nu zijn er ook momenten (gelukkig maar heel erg zelden, en bij mij altijd m’n eigen schuld) dat Ubuntu echt vast zit. Voorheen drukt ik altijd 10 sec. de powerknop in tot dat de stroom van het systeem af ging en er helemaal opnieuw opgestart kan worden. Helaas is deze methode niet zo best voor het besturingssyteem (en dus je hele pc en alles wat er op staat). Als het systeem nog iets op de harddisk had moeten schrijven (of aan het schrijven was) en de stroom is er ineens af dan raakt dat kwijt. Met als gevolg een instabiel systeem en verlies van data.

Toch is er een effectieve andere manier die het zelfde kan bereiken (een complete herstart) zonder dat je systeem in de problemen raakt.

Houdt <alt> +<printscreen> in gedrukt terwijl je REISUB typed (kleine letters).

Pas als je de laatste letter in drukt zal Ubuntu alles naar de harddisk weg schrijven (systeem bestanden, on opgeslagen tekstbestanden e.d. helaas niet) en zich zelf herstarten. Dit is natuurlijk een stukje veiliger voor je systeem dan abrupt de stroom er af halen door op de powerknop te rammen 😉

Ik hoop dat je het nooit nodig hebt, maar voor het geval dat; gewoon het volgende onthouden.. ALT Printscreen, Raising Elephants Is So Utterly Boring.” (wie dat ezelsbruggetje verzonnen heeft is mij een raadsel ;-))

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: