“Not automatic fixing this” – FSCK

Iedereen die dualboot draait of gewoon nog een fat32 disk of partitie in z’n ubuntu systeem (gemount) heeft zitten is deze melding vast wel al een keer tegen gekomen.

Deze melding houdt in dat FSCK (nee het is geen scheldwoord… het is een stukje software wat unix/linux partities naloopt op inconsistentie’s en fouten) iets vreemds tegen komt op een partitie en dit niet zelf kan herstellen. FAT32 en andere windows partities kunnen niet goed gecontroleerd worden waardoor je de “not automatic fixing this” melding krijgt.

Gelukkig is er een makkelijke oplossing waarvoor we even in de terminal moeten duiken. Door in de /etc/fstab aan te passen zal FSCK alleen maar de linux partities controleren waardoor je alleen een melding krijgt als daarmee iets niet goed is (en niet automatisch hersteld kan worden).

Note: de fstab fout aanpassen kan lelijke gevolgen hebben voor het opstarten van ubuntu. Let dus erg goed op wat je doet. En begin niet zonder dat je goed weet welke partitie/disk welke naam heeft.

Dit doe je door in het terminal venster:

sudo gedit /etc/fstab/

uit te voeren. In het volgende venster zie je een overzicht van je partities en disks. Achter elke partitie (# /dev/sda2 ..) staat een 0 en een 1 wat aangeeft dat FSCK de disk controleert voor dat Ubuntu opstart. Als je het tweede cijfer achter een partitie veranderd van de 1 in een 0 dan zal FSCK de disk niet meer controleren. Als je nu achter alle FAT32 partities/disks zorgt dat er 0 0 komt te staan dan is de “Not automatic fixing this” melding tijdens het opstarten weg. Maar zonder dat je het om de 30 keer opstarten het scannen van de Ubuntu partities uit hoeft te zetten. Dus zonder zorgen met Ubuntu werken!

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: