Het installeren van Compiz Fusion

Een tijdje geleden heb ik al gepost over Compiz Fusion. Ik heb het zelf nu sinds die post draaien en liep al een flinke tijd met het idee om een “how-to” te schrijven over de installatie van al dit grafisch geweld. Maar omdat ik de stappen niet precies opgeschreven had moest ik het eerst zelf opnieuw installeren. Dat is nu dus gebeurd..

Note: Compiz Fusion is nog een beta versie wat betekend dat het nog niet stabiel is. In de volgende tekst zal worden uitgelegd hoe je het goed kan laten draaien op je systeem maar ik kan geen garanties geven dat het geen problemen zal geven. Het gebruik van Compiz Fusion en de installatie zoals hier onder beschreven is dan ook op eigen risico.. maak backups voor je begint! Dat gezegt kunnen we aan de slag.

Note: alles wat in dit kader staat moet je in de terminal invoeren (Toepassingen>Hulpmiddelen>Terminalvester of voor KDE: K-menu> systeem>konsole)

Voorbereiding:

De installatie is niet op alle systemen helemaal het zelfde. Niet alle fabrikanten van videokaarten werken even lekker mee met de opensource beweging. Waar Nvidia keurig drivers verzorgd voor systemen met hun kaarten die op Linux draaien laat ATI het afweten.

Gelukkig betekent dit voor de installatie van Compiz Fusion eigenlijk alleen dat je moet zorgen dat de restricted driver (een closed source driver) van ATI niet aan staat en dat je systeem draait op de MESA opensource videokaart driver.

Deze driver staat standaard niet aan, dus heb je hem niet aangezet dan kan je direct door met de volgende stap.
Heb je hem wel aanstaan dan moet je hem voor de installatie eerst via Systeem>Beheer>Restricted Drivers Manager (of voor KDE: K-menu>Systeeminstellingen>Monitor en beeldscherm> “op systeembeheermodus klikken en ww intikken” > tabblad: Hardware> achter “grafische kaart” op “instellen klikken”) en haal het vinkje bij Ati Accelerated Graphics Driver weg. Dit haalt de driver van je systeem af. Even herstarten en je bent klaar.

Voor Nvidia gebruikers geld dit niet, daarbij werken beide drivers met Compiz Fusion voor zover mij bekend. Mocht je problemen ondervinden laat het dan in de comments even achter.

Ubuntu Feisty Fawn 7.04 wordt standaard geinstalleerd met wat Compiz desktop effecten. Deze zijn straks natuurlijk niet meer nodig dus deze gaan we deinstalleren. Ga naar Systeem>Voorkeuren>Bureaublad effecten en schakel ze uit. (voor KDE: K-menu>Systeeminstellingen>Uiterlijk>in linker menu “stijl” selecteren> vinkje voor “grafische effecten activeren” weghalen)

Open nu de terminal en typ:

sudo apt-get remove compiz-core desktop-effects

Dit haalt de oude desktop effecten weg zodat die Compiz Fusion niet in de weg zitten en voor problemen kunnen zorgen.

Nu moet je een nieuwe Repository toevoegen, dit is een verwijzing naar een server waar je de nieuwste Compiz Fusion vandaan zal gaan halen.

sudo gedit /etc/apt/sources.list

Of voor KDE

sudo kate /etc/apt/sources.list

en dan deze regels toevoegen voor i368 (normale PC intel/amd e.d.):

# Treviño’s Ubuntu feisty EyeCandy Repository (GPG key: 81836EBF – DD800CD9)
# Many eyecandy 3D apps like Beryl, Compiz, Fusion and kiba-dock snapshots
# built using latest available (working) sources from git/svn/cvs.
deb http://download.tuxfamily.org/3v1deb feisty eyecandy
deb-src http://download.tuxfamily.org/3v1deb feisty eyecandy

of deze regels voor AMD64 (64bit AMD systemen):

# Treviño’s Ubuntu feisty EyeCandy Repository (GPG key: 81836EBF – DD800CD9)
# Many eyecandy 3D apps like Beryl, Compiz, Fusion and kiba-dock snapshots
# built using latest available (working) sources from git/svn/cvs.
deb http://download.tuxfamily.org/3v1deb feisty eyecandy-amd64
deb-src http://download.tuxfamily.org/3v1deb feisty eyecandy-amd64

Hierna gaan we de GPG sleutel toevoegen, zodat je zeker weet dat je geen malware binnenkrijgt en echt met de goede server verbonden bent:

gpg --keyserver subkeys.pgp.net --recv-keys 81836EBF

gpg --export --armor 81836EBF | sudo apt-key add -

Nu gaan we de softwarelijsten opnieuw inladen, en je systeem updaten:

sudo apt-get update

sudo apt-get upgrade

Het installeren van Compiz Fusion

Voor Ubuntu:

sudo apt-get install compiz compiz-gnome compizconfig-settings-manager compiz-fusion-plugins-extra compiz-fusion-plugins-unofficial libcompizconfig-backend-gconf

Voor Kubuntu:

sudo apt-get install compiz compiz-kde compizconfig-settings-manager compiz-fusion-plugins-extra compiz-fusion-plugins-unofficial libcompizconfig-backend-kconfig

Je systeem zal nu alle compiz fusion software binnen halen en installeren. Hierna kunnen we Compiz fusion starten door het volgende commando in het terminal venster te plakken en hierna op enter te drukken:

compiz --replace

Gefeliciteerd, je hebt zojuist Compiz Fusion succesvol geinstalleerd! Als het goed is zie je nu al dat er wat dingen veranderd zijn aan het uiterlijk van Ubuntu. Valt het je niet op ?? beweeg dan maar eens een venster van links naar rechts over het scherm..

Maar nu start Compiz Fusion nog niet automatisch. Je hebt nu eigenlijk drie opties:

1. Je kan er voor kiezen om Ubuntu gewoon normaal te starten en hierna via de terminal met het commando wat we al eerder gebruikt hebben Compiz te starten:

compiz --replace

2. Je maakt een knop die Compiz Fusion doet op starten door met rechter-muisknop op je desktop te klikken waarna je met “create launcher” een knop kan maken. Je kan in het venster wat verschijnt een naam, omschrijving en icoon opgeven. Bij commando geef je compiz --replace op.

3. Je kan ook instellen dat Compiz Fusion automatisch opstart. Dat doe je door in Systeem>Voorkeuren>Sessies op “Nieuw” te klikken.
Nu mag je weer een naam kiezen en bij opdracht plaatsen we weer het compiz fusion start commando:

compiz --replace

en klik op OK.

Nazorg:

Nu heb je Compiz Fusion draaien en je favorite manier van starten ingesteld. Nu zijn we bij de laatste stap aan beland. Deze stap is gewoon over te slaan mocht je het niet willen gaan gebruiken maar ik denk dat het toch wel een erg handige optie.

Mensen die wel eens met Beryl gewerkt kennen waarschijnlijk de Tray icoon wel. Dit icoon naast je klokje rechtsboven in je scherm (als je al niet te veel aangepast hebt 😉 ) geeft toegang tot alle instellingen van Beryl. Nu is Compiz Fusion eigenlijk een uitgebreidere versie van Beryl maar zoals je misschien al gemerkt hebt ontbreekt het icoon in de tray. Om dit te verhelpen download je hier een .deb file. Na het downloaden gewoon dubbel op de .deb klikken en laten installeren.

Het icoon is te starten via Applications>System tools>Compiz Fusion Icon (uiteraard kan je ook deze automatisch laten starten als je opstart via de bovenstaande methode. Alleen even het goede commando opgeven).

Tot slot:

Zoals je waarschijnlijk gemerkt hebt valt het installeren van dit pakket best wel mee. Alleen nu is er nog heel wat instel werk te doen.. het menu vind je terug onder Systeem>Voorkeuren>CompizConfig Settings Manager. Ik zal binnen kort een artikel schrijven over het instellen van Compiz Fusion dus mocht je in de vele menu’s verdwaald raken dan moet je nog heel even geduld hebben.

Ook gaan we binnen kort eens bekijken hoe we de boel nog eens extra kunnen op leuken met de emeralt theme’s. Maar ook dat is iets voor later.

p.s. alle keybindings van Compiz Fusion vind je terug in het config menu en zijn naar wens aan te passen.

bron: Lienuks.nl

Advertenties

5 comments so far

 1. mount on

  Nog een laatste toevoeging op het artikel:

  Ik heb er sinds de laatste updates voor gekozen om het automatisch te laten starten als Ubuntu opstart. In het begin liet de stabiliteit nog te wensen over maar op dit moment heb ik daar persoonlijk nog maar weinig problemen mee..

  Het begint er naar uit te zien dat Compiz Fusion de release van Gusty Gibbon gaat halen. En dat zou erg leuk zijn want qua grafische mogelijkheden (en grafische mogelijkheden die het gebruik van de pc makkelijker/leuker maken) gaat Ubuntu dan ineens wel heel erg hoog scoren t.a.v. Windows en OSX. Achja, we will see 😉

 2. […]  Klik hier voor de installatie tutorial […]

 3. […] En hoe nu verder ? Als je wil weten hoe je Compiz Fusion moet installeren dan kan je best even kijken op: https://ubuntastic.wordpress.com/2007/08/30/het-installeren-van-compiz-fusion/ […]

 4. mount on

  Er is een vervolg op dit artikel!

  Lees het hier.

 5. […] Posted september 5, 2007 Na de vorige tutorial over Compiz Fusion (Lees hier de hoe je Compiz Fusion kan installeren) zal ik in deze tutorial uitleggen welke onderdelen je in Compiz Fusion tegenkomt en wat deze […]


Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: