CPU Frequency Scaling

Boven in de systeembalk kan je verschillende onderdelen toevoegen. Zo kan je de klok weg halen of een CPU meter toevoegen. En over die laatste wil ik het even hebben.

De CPU meter kan je toevoegen door rechter-muisknop op de systeem balk te klikken en dan voor “Add to panel” (Toevoegen aan paneel) te kiezen. In de lijst selecteer je CPU meter en klaar ben je.
Alleen zou het (vooral voor laptop gebruiker) erg handig zijn als je de CPU meter ook zou kunnen gebruiken om zelf de processorsnelheid of manier van switchen te kiezen.

Standaard kan dit niet, maar ik kwam op een mede ubuntu wordpress blog (ubuntu.wordpress.com zeker een bezoekje waard) de oplossing tegen.Deze oplossing is even simpel als geniaal. Het stelt je instaat om zelf een processor snelheid te kiezen of de computer te vertellen hoe hij om moet gaan met z’n processor snelheid (energiezuinig of juist op volle snelheid en wat mogelijkheden daar tussen in. Dit heten in Ubuntu Governors en dat zijn de volgende: preformance, powersave, ondemand, conservartive).

Zo kan je dus eenvoudig je laptop/pc ALS deze speedstep (Intel) of PowerNow!/Cool’n’Quiet van AMD ondersteund. Aanpassen aan wat je aan het doen bent. Of je systeem dit ondersteunt kan je controleren door het volgende commando in het terminal venster uit te voeren.

cat /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_available_frequencies

Zie je verschillende getallen naast elkaar staan dan heb je een processor die hier geschikt voor is. Het moet er dus ongeveer zo uit komen te zien: 600000 800000 1000000 1200000 1400000 1600000 (waar 600 mhz de laagste snelheid is en 1,6 ghz de snelste)

Zit je in de trein en heb je weinig accupower en geen stroom bij de hand dan zal snelheid je gestolen kunnen worden en schakel je graag terug naar wat minder processorsnelheid.. open je 30 digitale foto’s om ze te bewerken en zit je op netstroom dan gooi je natuurlijk liever de volledige snelheid er tegen aan. Uiteraard regelt Ubuntu dit standaard al voor je, maar soms wil je controle hier over.. dus op de accu op volle snelheid werken al gaat dat ten koste van je accu tijd of op de netstroom op lage snelheid werken omdat je toch alleen maar een briefje aan het typen bent en het al warm genoeg is in je kamer.

Door het volgende commando uit te voeren in het terminal venster kan je de CPU meter instellen dat je zelf kan kiezen.

sudo dpkg-reconfigure gnome-applets

Als je nu op “Yes” klikt heb je de CPU meter applet zo aangepast dat je zelf kan kiezen voor of een vaste snelheid of een van de governors waar Ubuntu dan de snelheid op aanpast. Zo zal preformance optimale snelheid geven, powersave het stroomverbruik minimaliseren door snelheid in te leveren en ondemand de snelheid wisselen naar gelang applicaties het vragen. (draai je zware software gaat je pc op een hogere snelheid werken, doe je even wat minder dan zal Ubuntu de processor langzamer zetten om zo weer energie te sparen. Conservative lijkt erg op de Ondemand Governer alleen probeert Ubuntu zo min mogelijk met hoge snelheden te werken om toch nog net iets meer energie te sparen.

Je kan door met de linker muisknop op de CPU meter in de systeembalk te klikken in een venster zelf instellen waarmee Ubuntu moet werken.

Klik hier voor meer informatie over speedstep technieken.

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: